tisdag 20 december 2011

Rid varje galoppsprång!

Sivan har fått semester. Hon firar det med att sura på mig och glo varje gång jag går förbi. Försöker jag fjäska och sträcka fram en hand så tittar hon bort. Jaja, skit i det säger jag och då ska hon glo igen. :) Det går över. Hon älskar mig egentligen. Vår kärlek är stark!

.

Plågade Emma med en nyttig övning idag. Ida också till en början förresten, men hon drog med sig ett stöd och fick ont i benet så tvingade bara henne att hoppa en bana till innan hon fick paus för dagen och Emma fortsatte på den huvudsakliga övningen.


Såhär såg banan ut. 

Vi började med att hoppa fram på volterna i båda varven vid kortsidorna. Eftersom "mitt" ridhus bara är 42x22 så stod väl hinderna(1 och 3) typ 15 m in, hinder 2 stod så man kunde rida på spåret men vid mitten på ridhuset. Efter uppvärmningen la vi in studsen (de tre hinderna utan nummer) fortsatte även med volterna och höjde hinderna där lite till ca 80 cm. Övningen byggdes på till att börja i vänster varv hoppa oxer 3, L-sväng och direkt på hinder 2, där mellan 3-5 galoppsprång. 3 om man rider för snävt och 5 om man vågar vänta tillräckligt. Fortsätta rakt fram efter hinder två och ner och hämta nr 1 och sedan direkt på hinder två, Samma där, 3-5 galoppsprång, fortsätta rakt fram efter tvån och sedan börja om på nummer 3 igen.

Mening med denna övning är att våga lägga hästen tillräckligt nära hindert, rida i varje galoppsprång, planera sin väg, hålla sig kall och hålla positionen. De första gångerna blir det lätt 3 galoppsprång, man rider för snävt på hinder 2 och jagar hästen för mycket. Galoppera utan att jaga och utan att bli passiv. För att inte riva när man kommer nära, jämt tryck i båda tyglarna och sitta mitt över hästen.

När denna övning funkar och man får in 4 lika långa och planerade galoppsprång hoppade vi i vänster varv, som innan, först hinder nr 3,  4 galoppsprång över hinder nr2 och sedan 4 galoppsprång över hinder 1. Samma här, loss i innerhanden, sväng med ytterhjälperna, landa försiktigt och fortsätt på nästa.
Detta gjorde vi också i båda varven. Började alltså i höger varv och hoppade 1-2-3. 

Första gången Emma skulle komma på 3-2 så blev det alldeles missförstånd på 3an, Emma landar typ framför sadeln, men styr bestämt på 2an och bankar benen i krut som hoppar helt förvånad över den ganska breda oxern där, trots att jag tjuter stanna! Men det hinner man inte göra på tre galoppsprång. Emma morfar som körde henne, blundar, virrar på huvudet, Ida ser helt förfärad ut och Emma ligger över Krut och gapskrattar. "Följ planen, följ planen, det säger du ju alltid! Och nu var ju planen att hoppa de två!"

Jooooo, men det finns undantag då man får lov att börja om istället.. 

Och naturligtvis klarade Emma övningen helt galant i slutet. 


1 kommentar:

  1. Jag fatta ingenting? Kan du förklara igen!!

    SvaraRadera