söndag 8 januari 2012

Kurs ala Jannicke

Hade min första två dagars kurs nu den 6-7 januari. Var faktiskt ganska nervös, hade höga förväntningar på mig själv och visste liksom inte riktigt hur det skulle bli. Hade slagit på stort och lagt ett teoripass var dag och en ridlektion var dag. Jag fick bra respons och hade 15 anmälda, varav 7 ponnyryttare och 8 storhästryttare.

Delade in grupper någotsånär efter den nivå jag visste, bakade kakor och bullar till fikat, gjorde lite extra research om sitsen, skrev lite stödord, kopierade upp bilder och letade i huvudregistert  och böcker efter lite övningar.

Körde till familjen Sjölundh, fick lite pepptalk, kaffekannor och hämtade Ida. Till ridhuset, småpratade lite, dukade upp fika och sedan körde vi igång. Satt på läktaren pratade runt sitsen, sitsens betydelse och delade ut papper, letade fel och rätt, och hur detta påverkade hästen positivt och negativt.

Sedan var det markarbete/småhoppning. Lite bommar, som blev lite mer hinder med galopp och travbommar framför och bakom för att man skulle så mycket som möjligt tänka på sin egen sits och inte försöka rätta in hästen, liksom att vi gjorde en studsserie och övade olika stilar i den.

Jag hoppade öven upp i mina jeans och raggsockar och prövade några hästar, ngt som jag ofta gör, vilket jag tycker hjälper mig i att se vad ryttaren kan göra och vad som beror på hästen och vad som beror på ryttaren. Och vad man kan göra åt det på enklaste sätt. Ibland ser saker lättare ut än vad de känns väl uppe och ibland tvärtom.

Lördagen vaknade jag tidigare än planerat, gick till affären och köpte frallebullar, kokade kaffe, varm choklad och blandade saft. Packade ner allt och körde tidigt till ridhuset. Dukade upp all fika på läktaren och började sedan bygga bana. Första gruppen slöt så småningom upp och alla päron var flitiga med att hjälpa mig fixa hinderna. Idag var det öka och minska som var planen, snart förenklades planen till att mest kunna hålla en jämn normal galopp. Gick riktigt bra för alla grupperna och jag var sjukt nöjd.

Efter att alla fyra grupperna hoppat och ridit så hade vi lite teori igen. Denna gång pratade vi om vad vi tränat på under kursen, varför man skulle kunna det och vad svårigheterna låg i. Sedan gick vi igenom ekipage efter ekipage och pratade om vad hästen behövde bli bättre på och olika övningar som skulle förbättra det och sedan vad ryttaren behövde öva på och vad ryttaren var bra på. Stämningen var på topp hela tiden och alla lyssnade och var uppmuntrande.

Efteråt fick jag jättemånga positiva kommentarer och var så skuttig, glad och nöjd.
Helt klart bästa helgen på länge.

Tack tack tack alla som var med och gjorde kursen till toppen.

3 kommentarer:

  1. Det är verkligen intressant att läsa om alla dina projekt! Det väcker hästtjejen i en och man blir nyfiken på vad du ska hitta på här näst! Lycka till :) Kram Emma.

    SvaraRadera
  2. Du e bara så bäst! Bara fortsätt! ;-)

    SvaraRadera
  3. att du bara kan komma på så mycket olika grejer och dessutom ge inspiration till andra....bra jobbat

    SvaraRadera