måndag 26 september 2011

Måndagsbommar

Min tanke med den här bloggen är ju att det ska vara en hästblogg, naturligtvis, eftersom jag är obotlig hästnörd. Har en sorts tanke att skriva hästinlägg hela veckorna och kanske lite mer annat om helgerna. Under varje vecka ska jag också skriva lite extra om en häst, dvs samma häst hela veckan, träning, tävling osv. Dels får ni lära känna hästarna lite bättre också hur jag tänker. Vi får se om planen följs upp, det vet man aldrig, men det ska jag böjra med nästa vecka när bloggandet tagit lite bättre fart. Idag har jag övat på att använda paint, men det får nog bli handteckningar och scannern i fortsättningen.

Idag hade jag det ganska lugnt. Red några hästar, promenixade med Sivan. Var hemma och pausade, städade lite, la ut lite annonser och sedan lektioner på kvällen. Dagens lektionsövningar för barnen var:
Cavaletti på ena sidan av ridhuset, sitta ner över bommarna, två travsteg och sedan över ett hinder. Få med yttersidan genom svängen och komma rakt på, även sedan när de red som i höger varv och vände tillbaka över bommarna och hindert. Noga noga. Utvecklade sedan övningen till :


La upp bommarna snett från hindert till en början och rida i båda varven (gjorde detta med bommarna på andra sidan också och hoppa hindert från det hållet) och sedan för att försvåra ytterligare tillkom även de grå bommarna som gjorde att hästen siktade på dom om man inte hade den helt framme för skänkeln och med sig. Svårighet också att verkligen följa planen och våga rida dit man ska, dvs in mellan bommarna och över hindert.

Övningen kan utvecklas på fler olika sätt, som avslutning idag hade vi ett hinder ca 4 meter från kortsidan som därför är omöjligt att komma helt rakt på, bommar efteråt som en gång fram till nästa hinder. Barnen mkt duktiga.

De vuxna fick börja med samma cavaletti+hinder-övning. Där efter hade vi två cavalettibommar framför hindert och en bom ca 5,2 meter bakom hindert, dvs trava in, hoppa hindert, ett galoppsprång ut över bommen. Samma här, håll hästen rak hela tiden, lika stöd på både tyglarna och rid den för ytterhjälperna.
Som sista grej hoppade de denna banan. Start på rödprick över kryss (blått hinder) sedan runt till långsidan bom på 2,8 framför hindert, hinder, bom på 2,8 bakom hindert, för att hästen ska se upp, landa och galoppera, ner till nästa kryss, runt, galoppera hela långsidan och bom-hinder-bom igen. Takten, samma galopp, inte jaga.


Lika mycket som du ställer upp för hästen har du rätt att begära att hästen ska ställa upp för dig. Håll i och håll om, så löser sig det mest. 

1 kommentar:

  1. Jag hade tappat bort mig redan efter första varvet o du hade vatt jättearg!!

    SvaraRadera